به لارو سوسک تاریکی میلورم گفته می شود. میلورم ها به علت ارزش غذایی بالایی که دارند جیره غذایی مناسبی برای آبزیان و طیور می باشند. در این قسمت به معرفی این سوسک، سیکل زندگی و کاربردهای میلورم می پردازیم.
سوسک تاریکی نام رایج برای اعضای خانواده سوسک Tenebrionidaeاست. تعداد گونه ها در Tenebrionidae بیش از 20000 گونه تخمین زده میشود.
یک سوسک تیره تنها چند روز پس از بیرون آمدن ازشفیره خود به بلوغ میرسد. در طول عمر 2 تا 3 ماهه، یک سوسک ماده میتواند صدها یا هزار تخم بگذارد. دوره تخم تا زمان تفریخ بین 4 تا 19 روز طول میکشد. بعد از تفریخ تخم یک لارو کوچک سفیدرنگ بیرون میآید که در ابتدا به سختی دیده میشود عمر لارو بطور میانگین با شرایط بهینه 90-54 روز طول میکشد. لاروها طی دوره رشد خود، گاه تا 20 بار پوست اندازی کرده و اسکلت بیرونی خود را در حین رشد از دست میدهند. آخرین پوست اندازی حدود 3 ماه پس از بیرون آمدن از تخم رخ میدهد. بعد از آخرین پوستاندازی لاروها در جایی ساکن شده؛ پوستهای سفید رنگ را دور خود تشکیل داده و وارد مرحله شفیرگی میشوند.
پس از 18-6 روز، از شفیره ها، سوسکها متولد میشوند. سوسکها در ابتدا سفیدرنگ و سپس قهوهای کمرنگ خواهند بود، اما پس از چند روز به یک سوسک سیاه و براق تیره تبدیل میشوند و چرخه میتواند دوباره ادامه پیدا کند.
*نکته: در سوسک تاریکی رفتار کانابالیسم ( همنوعخواری) دیده میشود و به همین علت امکان دارد تخمها و شفیرهها به علت بیدفاع و بیحرکت بودن توسط سوسک بالغ و لاروها خورده شوند.
سوسک بالغ (Tenebrio Molitor)
پرندگان از میلورم به دو صورت خشک و زنده تغذیه میکنند. اکثر گونههای پرندگان کرمهای خوراکی زنده را دوست دارند؛ میتوان با خیساندن میلورم های خشکشده در آب آنها را آبدارتر و جذابتر ساخت و پرندگان را برای تغذیه جذب کرد. همچنین میتوانید میلورم را با سایر تنقلات و مواد غذایی پرندگان مخلوط کنید، زیرا برخی از پرندگان دوست دارند غذاهای خلاقانه بخورند و تنوع غذایی متفاوتی داشته باشند. از مزایای استفاده از میلورم برای پرندگان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش ایمنی بدن در برابر بیماریها
بهبود میکروبیوتای روده
افزایش لاکتوباسیلوس روده
کاهش جمعیت باکتری (اشریشیاکلای روده ای و گونههای سالمونلا )که میتواند سلامت طیور را بهبود بخشد
حشرات از پتانسیل خوبی برای تامین غذای آبزیان پرورشی برخوردارند. آبزیان آب شیرین سازگاری بیشتری در تغذیه از حشرات نسبت به آبزیان آب شور دارند. پروتئین بدست آمده از لارو سوسک تاریکی بیشترین مشابهت را با آرد ماهی (که بیشترین درصد جیره غذایی آبزیان را تشکیل میدهد) داراست. البته قابل ذکر است که مقدار اسید چرب موجود در آرد حشرات نسبت به آرد ماهی متفاوت است و حشرات دارای نسبتهای بالاتری از اسیدهای چرب امگا 6 و چربی های غیراشباع هستند. به کارگیری غذاهای زنده در ترکیب جیرههای اصلی میتواند باعث تحریک اشتهای ماهیان شود لارو سوسک تاریکی یکی از غذاهای زنده ای است که در حال حاضر به صورت بسیار محدود در تغذیه برخی ماهیان زینتی کاربرد دارد. لاروها تقریبا برای همه ماهیهایی که اندازه آنها بیش از cm 10 است مناسب میباشد. از مزایای استفاده از میلورم در خوراک آبزیان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
*نکته: پروتئینهای گیاهی مانند سویا دارای کمبود اسیدهای آمینه کلیدی مورد نیاز برای رژیم غذایی ماهیهای گوشتخوار هستند و حاوی عوامل ضد تغذیهای هستند که قابلیت هضم را محدود کرده است.
میلورم به علت اینکه عاری از باکتری و آلودگیست و همچنین بخاطر ارزش غذایی بالا در بعضی از کشورها به عنوان خوراک انسان استفاده میشود .
پودر میلورم در ترکیب با مکملهای بدنسازی در بین ورزشکاران این رشته بخاطر پروتیین بالای این محصول طرفدارانی دارد.
کیتین فراوانترین پلیمر زیستی بعد از سلولز است و شباهت ساختاری زیادی نیز با سلولز دارد. کیتین و کیتوسان کاربردهای صنعتی وسیعی در صنایع مختلف از جمله پزشکی، مهندسی بافت، انتقال دارو، مهندسی ژنتیک، پانسمان و ترمیم زخم، سلول های بنیادی، کاغذسازی، دندانسازی، تولید لنزهای چشمی، نساجی، تولید و بستهبندی محصولات غذایی، عکاسی، تصفیه آب و فاضلاب، تولید محصولات آرایشی و مراقبتی شخصی، تولید سمعک و غیره استفاده می شود.
در حال حاضر، منابع طبیعی اصلی تامین کیتین پوسته خرچنگ و میگو است. با این حال، در دسترس بودن آنها بسیار وابسته به فصل است و تولید مستمر آنها سخت میباشد. با توجه به اینکه انتظار میرود بازار جهانی کیتین و کیتوسان با نرخ رشد سالانه 15.4 درصد افزایش یابد، یافتن منابع جدید برای برآورده کردن این تقاضای رو به رشد به روشی پایدار، مهم است. یکی از جذاب ترین گزینه ها استفاده از حشرات و به ویژه استفاده از کرم های خوراکی است. استخراج کیتین و کیتوسان از حشرات نسبت به منابع موجود از نظر روشهای استخراج، مصرف شیمیایی، زمان و عملکرد سودمندتر است
محققان دریافتند که کیتوسان حاصل از پودر میلورم دارای ساختاری مشابه با کیتوسان تجاری است و در چندین آزمایش فعالیت ضد میکروبی را نشان داد.